Buurtpreventie app

Initiatief buurtpreventie wijk(vereniging) Boechorst met Whatsapp: het doel is om het gevoel van veiligheid van bewoners te verhogen en de criminaliteit terug te dringen.

Wanneer te gebruiken:

Zodra je verdachte omstandigheden ziet of hoort kan je anderen informeren/ alarmeren zodat zij op de hoogte zijn of jouw te hulp kunnen schieten.
Voorbeelden:
– huisobservatie door onbekende;
– je ziet iemand over de schutting klimmen om zich toegang te verschaffen tot de tuin/ tuindeur;
– je ziet een poging tot huis- auto inbraak;
– je ziet vandalisme zoals vernielingen;
– poging tot fietsdiefstal;
– je voelt je bedreigd door de aanwezigheid van (een groep) onbekenden;
– bij vragen van een onbekend en niet kenbaar persoon op straat en/ of aan de deur, welke veel interesse heeft in de buurt, buren, woning(en), auto(‘s) oid. en waarvan het verhaal niet duidelijk, concreet en onsamenhangend is.

 

Spelregels voor de buurt:

1. Deelnemers hebben minimaal de leeftijd van 18 jaar.
2. Deelnemers zijn woonachtig/gevestigd in de Wijk Boechorst Noordwijk.
3. WhatsApp is een burgerinitiatief. – De politie komt alleen in actie wanneer een melding bij 112 gedaan wordt.

4. Gebruik de WhatsApp volgens de SAAR afkorting- S = Signaleer- A = Alarmeer 112 (indien van toepassing)- A = App om je waarneming bekend te maken aan anderen.- R = Reageer, door bijvoorbeeld gezamenlijk naar buiten te gaan en contact te maken met de persoon.
De bedoelingen is dat we van de verdachte persoon zijn plannen verstoren. (“ zaak stuk te maken”). Doe dit alleen als je dit veilig (met anderen) kan doen zonder risico’s, maak bijvoorbeeld een praatje met de persoon.
5. Laat door middel van een WhatsApp bericht aan elkaar weten dat 112 al gebeld is! Voorkom een regen van 112 meldingen!
6. Let op het taalgebruik. Niet vloeken, schelden, discrimineren en dergelijke.
7. Speel geen eigen rechter en overtreedt geen regels/wetten. Dus ook geen mobiele telefoon vasthouden tijdens het besturen van een voertuig.
8. Het versturen van foto’s van een verdachte is alleen toegestaan t.b.v. het verstrekken van een signalement, wanneer dit voor de melding noodzakelijk/van meerwaarde is. Daderkenmerken zoals geslacht, huidskleur, lengte en gezicht kunnen ook goed beschreven worden. Denk bij voertuigen aan de kleur, het merk, het type en het kenteken.
9. Gebruik deze WhatsApp groep(en) alleen waar het voor bedoeld is en niet voor onderling contact/privéberichten.

10. Bij ‘misbruik’ van de Buurtpreventie-app wordt die persoon verwijderd.

Meld je aan voor de Buurtpreventie App!

[contact-form-7 id=”500″ title=”buurtpreventie”]